Графік прийому

Понеділок - Субота

з 08:30 до 18:00

Неділя

Вихідний

Контакт-центр

Понеділок - П'ятниця

з 08:00 до 19:00

Субота

з 08:00 до 18:00

Жирні кислоти попередять дистрофію макули у людей похилого віку

Жирні кислоти попередять дистрофію макули у людей похилого віку

Жирні кислоти попередять дистрофію макули у людей похилого віку

2-3 жменьки горіхів в тиждень допоможуть попередити розвиток вікової сліпоти. Вчені з університету Сіднея запевняють, що присутність достатньої кількості Омега-3 жирних кислот в меню, допоможе попередити дегенерацію макули у людей похилого віку, яка в більшості випадків приводить до втрати зору.

Найрозповсюдженіша причина сліпоти в розвинутих країнах

Ще 30 років тому це було досить рідкісне захворювання. На даний момент, згідно з даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, макулярна дегенерація є однією з найчастіших причин сліпоти та поганого зору у пацієнтів старшої вікової групи. Це хронічне дегенеративне порушення виникає в основному у людей після 50 років. Офіційні статистичні дані підтверджують, що розповсюдженість цієї патології в світі становить 300 на 100 тис. населення.

В розвинених країнах вікова макулярна дегенерація, як причина погіршення та втрати зору, займає третє місце в списку очних патологій після глаукоми та діабетичної ретинопатії.

Це небезпечний стан, при якому відбувається поступове зниження або втрата центрального зору як наслідок дегенерації з віком клітин очного дна або появи новоутворених кровоносних судин з надзвичайно тонкими та ламкими стінками, що часто кровоточать.

Точна причина захворювання не відома. Чому воно розповсюджене саме в розвинених країнах? Припускають, що патологічні зміни спричинили зовнішні фактори оточуючого середовища (сонячна радіація, випромінювання) та негативний вплив сучасного стилю життя (постійні стреси, погане харчування). Проблема надзвичайно актуальна, адже лише у Великій Британії є біля 500 тис. людей з таким захворюванням, половина з них вже повністю або частково втратила зір. В США 10% осіб віком від 65 до 75 років і 30% старше 75 років втратили центральний зір по причині ВМД.

o1mega-3

 

Зміна дієти – спосіб зберегти зір

Вчені з австралійського університету Сіднея вияснили, провівши нове дослідження, що 2-3 порції горіхів щотижня можуть через 10 років врятувати від розвитку вікової макулодистрофії. Ризик знижується на цілих 35%. Якщо, хоча б раз в тиждень їсти рибу, то ймовірність виникнення патологічних змін зменшується на 31%. В рамках іншого експерименту, вчені виявили, що люди, які регулярно вживають оливкову олію (понад 100 мл в тиждень) набагато рідше звертаються до офтальмолога з таким порушенням.

Науковці експериментально довели, що при регулярному вживанні жирних кислот, які містяться в деяких групах продуктів, вони ефективно захищають очі, знижуючи рівень запалення і перешкоджаючи утворенню жирових бляшок в артеріях. Крім того, як виявилось, кислотам Омега-3 під силу призупинити утворення нових патологічних кровоносних судин, що пошкоджують сітківку. Цей процес пов’язаний з нестачею кисню.

В журналі Archives of Ophthalmology були опубліковані результати дослідження. Автор їх прокоментував наступним чином: «Зроблені відкриття дозволили підтвердити попередні припущення про вплив полінасичених жирних кислот Омега-3 на зір. Достатнє вживання риби та горіхів, де вони містяться найбільше, захищає зорову систему людини від виникнення вікової дегенерації макули». На цьому етапі експерименти не зупиняться. Потрібно переконатись і науково підтвердити, що зміна дієти або включення в раціон дієтичних добавок – це достатня міра для профілактики, тобто попередження і сповільнення розвитку макулодистрофії людей похилого віку.

Поділитися статтею

Прочитайте також

Записатися на прийом

Як до нас дістатися

Від метро «Почайна» («Петрівка»)

Від метро «Лівобережна»

Від метро «Дарниця»

Від метро «Лісова»

Дякуємо!

Ваша заявка відправлена